ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Μέθοδοι και Τεχνικές

Η Δραματοθεραπευτική προσέγγιση χρησιμοποιεί το "αναπτυξιακό μοντέλο" που ακολουθεί στην ανάπτυξη του κάθε υγιές άτομο και το οποίο διακρίνεται σε τρεις φάσεις:

Ενσωμάτωση (Ε), Προβολή (Π) και Ρόλος (Ρ).

Το μωρό περνά πρώτα από τη φάση της Ενσωμάτωσης κατά την οποία γνωρίζει και εξερευνά τον εαυτό του και το περιβάλον αποκλειστικά μέσα από το σώμα του.

Καθώς αποκτά καλύτερο σωματικό έλεγχο, σταδιακά περνάει στην επόμενη φάση γνωστή ως φάση Προβολής όπου χρησιμοποιεί παιχνίδια και μπογιές για να προβάλει τη δική του αντίληψη για τον κόσμο που το περιβάλλει.

Στην επόμενη φάση το παιδί δεν χρησιμοποιεί μόνο τα παιχνίδια για να φτιάξει τις δικές του ιστορίες και να τις παίξει αλλά γίνεται το ίδιο εκφραστής των ιστοριών του. Παίρνει Ρόλους, αλλάζει φωνή, ανταλλάσει ρόλους με τα άλλα παιδιά. Αυτή είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το "δραματικό παιχνίδι" αλλά και με την τέχνη της επικοινωνίας με συνομηλίκους.

Η δομή της Δραματοθεραπευτικής συνεδρίας, βασίζεται σ'αυτό το τρίπτυχο: Ενσωμάτωση (Ε), Προβολή (Π) και Ρόλος (Ρ) για να προσφέρει την επιλογή μιας ευρείας γκάμας εκφραστικών μέσων στην προσπάθεια του ατόμου να έρθει σε επαφή με την εσωτερική του πραγματικότητα και να την αναπαραστήσει.

Σε μια Δραματοθεραπευτικη συνεδρία το προσωπικό σενάριο του κάθε μέλους παρουσιάζεται με συμβολική μορφή. Οι ιστορίες, τα θεατρικά κείμενα, τα παραμύθια παρέχουν μια δομή και την απαραίτητη απόσταση για εξερεύνηση.

Η απόσταση που δημιουργείται μέσα από το ρόλο, τη σκηνή, το κείμενο και τις άλλες μορφές έκφρασης, διευκολύνει την εξερεύνηση σε μεγαλύτερο βάθος. Μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε και να διερευνήσουμε τα προσωπικά μας θέματα με έναν ασφαλή τρόπο. Γιατί στο θέατρο δεν εμπλέκεται κανείς εξ' ολοκλήρου. Υπάρχει πάντα ένα τμήμα του εαυτού μας που παρακολουθεί τον εαυτό μας και τους άλλους. Έτσι δεν συνθλιβόμαστε.

Η συμβολική φύση του δράματος μπορεί να έχει νόημα σε πολλά επίπεδα για όλη την ομάδα και για τον καθένα ατομικά. Η δραματική μεταφορά που ενσωματώνεται, προβάλεται ή παίζεται, επιτρέπει μια βαθιά εμπειρία και αλλαγή. Μ'αυτόν τον τρόπο, το Δράμα επιτρέπει το μετασχηματισμό της εμπειρίας και δίνει τη δυνατότητα μεταμόρφωσης.